Nagy érdeklődés a Nyugati tervpályázatán

Fürjes Balázs, a terveket elbíráló zsűri elnöke közzétette a Nyugati pályaudvar nemzetközi tervpályázatra jelentkezők számát: 36 építészcsapat jelentkezett Budapest új főpályaudvarának tervezésére, közülük a 12, objektív rangsorolási kritériumok szerinti legalkalmasabb jut majd tovább a második fordulóba, az érdemi tervpályázati szakaszba.

Óriási az érdeklődés a Nyugati pályaudvar és környezetének megújítására kiírt nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázaton! A zsűrinek nehéz dolga lesz: 36, köztük számos világhírű építésziroda jelentkezett a feladatra. Japántól kezdve Spanyolországon, Litvánián, Svédországon, Hollandián és Franciaországon át egészen Nagy-Britanniáig jönnek a pályázók. Külön öröm, hogy 15 magyar iroda is rajthoz áll önállóan, hazai vagy külföldi építészirodákkal közösen.

Az elmúlt 15 évben Európa nagy történelmi vasútállomásainak megújítását megtervező irodák szinte mind indulnak. A jelentkezők egy része olyan futó, nagy, európai, brit és ausztrál metró- és vasútfejlesztési projektekben is érintett, mint a Grand Paris Express (a metróhálózat kiterjesztése a francia főváros tágabb környékére), a Crossrail Londonban és környékén vagy a sydney-i metró új állomásainak tervezése. Referenciáik között ott az új bécsi, amszterdami, zürichi vagy éppen a rotterdami főpályaudvar. És London megújult ikonikus vasútállomásai is: a King’s Cross, a St. Pancras vagy éppen a London Bridge.

A fejlesztés eredményeként a Nyugati lesz a magyar főpályaudvar, ahol majd randevút ad egymásnak a múlt és a jövő. A pályaudvar 1877-ben átadott, impozáns, történeti csarnoka Gustave Eiffel tervezőirodájának munkája. Acélszerkezete már a 19. század végén is igazi építészeti bravúrnak számított! A jövő pedig az a 21. századi, korszerű vasúti mélyállomás, amit a csarnok alatt építünk, a Városligetig tervezett zöldfolyosó és a pályaudvar épülete mellett születő vadonatúj városrész.

A 36 jelentkező építésziroda és mérnöki konzorcium közül a szakmai előszűrés alapján 12 iroda adhat majd be részletes pályázatot a Nyugati és környezete megújítására jövő márciusig. A pályázatokat elbíráló zsűri elnöke Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Alelnöke Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója, a tagok között pedig ott van Budapest és az érintett három kerület – V., VI., XIII. – képviselője, a Magyar Építészkamara és a Magyar Mérnöki Kamara delegáltjai is.

További információért látogasson el a projekt weboldalára: Vasúti alagút Kelenföld és a Nyugati között

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Skip to content