Megkezdődött a tervezése a budakeszi buszsávnak

Budakeszi és a Zsámbéki-medence Budapestre tartó buszjáratai számára új buszsáv létesül. Fürjes Balázs a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára és Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója június 7-én írták alá a tervezési szerződést. A BFK megbízása alapján a közbeszerzési pályázaton győztes Uvaterv Zrt. készíti el az új autóbuszsávok engedélyezési és kiviteli terveit, megszerzi a létesítéshez szükséges engedélyeket és előkészíti a kivitelezéshez szükséges tenderdokumentációt. A szerződés értéke nettó 391 millió forint. A tervezést teljes egészében a Kormány finanszírozza központi költségvetési forrásokból.


A BFK tavaly tavasszal kezdett közös munkába a XII. kerület és Budakeszi önkormányzatával az új buszsáv kialakítása érdekében. A tendert 2021. január 4-én jelentette meg a BFK. A tervezés várható hossza 520 nap (három teljesítési szakasz, 150, 250, 120 nap), a befejezés várható dátuma pedig 2022. november 9. Jelenleg zajlik a forgalomszámlás, és a geodéziai felmérés, ezt követi a modellezés. Az előzetes becslés szerint tíz százalékkal növekedhet a közösségi járművek utasforgalma az autóbuszsávok átadása után, a beruházás kivitelezése 2023-ban kezdődhet meg.
A beruházástól azt reméljük, hogy gyorsabban haladhatnak az autóbuszok, ezáltal a jelenleginél többen választják a közösségi közlekedést Budakeszi felől. Az új buszsávok elkészülte után a jelenlegi ötvenről harminc percre vagy az alá csökkenhet csúcsidőben az autóbuszok menetideje Budakeszi és Budapest között, ezáltal a mainál lényegesen vonzóbb és versenyképesebb lehet a közösségi közlekedés a Zsámbéki-medence települései és a főváros között. A jelenlegi elképzelések szerint már Budakeszi beépített területeinek széléről, az ott létesülő P+R parkolók mellől indulnának a buszok a főváros felé, ezzel is elősegítve a könnyebb átszállást, illetve a közlekedési módváltást. Amellett, hogy az új sávban előzhetik majd a helyközi és a helyi közösségi járművek a dugóba szorult kocsisort, a kereszteződésekben intelligens forgalomirányító lámpák engedik őket előre.


A BFK a tervezők munkájának orientálása érdekében kérdőíves felmérést is indított, amelyben a résztvevők a Zsámbéki-medence közlekedési viszonyairól, utazási szokásaikról alkothatnak véleményt (https://budakeszibuszsav.hu). A közlekedési kapcsolatok javítását és az új budakeszi buszsáv tervezést elősegíti, ha a BFK megismeri a helyiek és az utazóközönség véleményét és elvárásait a közösségi közlekedésről. Ennek első lépéseként indul a kérdőíves felmérés az utazási szokásokról. A kérdőív július 5-ig tölthető ki.

További információért látogasson el a projekt oldalára: Buszsávok Budakeszin és a Budakeszi úton

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Skip to content