Lezárult a Helsinki út / Topánka utca környezetének közösségi tervezése

Beszámoló a harmadik tervezési alkalomról

Február 10-én fejeződött be a Helsinki út / Topánka utca környezetének közösségi tervezése. A folyamat során összesen három alkalommal gondolkodtak közösen a helyi lakosok a tervezőkkel, a Budapest Fejlesztési Központtal, valamint Pesterzsébet Önkormányzatának képviselőivel a H6-os hév felújításával együtt megújuló közterületről. A közös munka eredményeként megszülető terveket az idei év második negyedévében ismerhetik meg majd az érdeklődők.

A pesterzsébeti Apor Vilmos Katolikus Főiskola épületében került sor 2022. február 10-én a Budapest Fejlesztési Központ és Pesterzsébet Önkormányzata által közösen meghirdetett közösségi tervezés utolsó alkalmára, amin 23 helyi lakos vett részt. A tervezés célja, hogy a H6-os hév felújításakor létrejövő új zöldfelületek kialakulását közösen tervezzék meg a beruházók és a tervezők az itt lakókkal.

A Helsinki út – Topánka utca kereszteződésében lévő csomópont ma a Gubacsi hídon keresztül a Topánka utca és a felüljáró, valamint a Helsinki út a város külső részei felé jelentős forgalmat bonyolít. A terület a fel- és lehajtók miatt erősen szétszabdalt, a zöldterületek között nincsen kapcsolat, emiatt jelentős a kihasználatlan és funkcióhiányos területek mérete. A hévfelújítás révén ez a csomópont megújul, és nagyobb, összefüggő zöldfelületek alakulnak ki a lakóházak körül.

A közösségi tervezésben érintett terület

A közösségi tervezés első alkalma elsősorban arról szólt, hogy minden résztvevő számára világossá váljon a tervek jelenlegi állása, célja, és kialakuljon egy közös, a további alkalmakat megalapozó megértés a résztvevők között. A tájépítészek és a BFK bemutatták a rendelkezésre álló információkat a csomópont jelenlegi helyzetéről, majd a kiscsoportos műhelymunka során a tervezők képet kaphattak a lakosság igényeiről, amelynek mentén tudták folytatni a tervezést. Így a második alkalomra már a résztvevők észrevételei is szerepeltek a terveken.

A tájépítészek a második alkalomra egy funkciólistával érkeztek, amelynek elemei jól illeszkedhetnek a Topánka utcai környezetbe és egyben ötvözik a lakossági igényeket és a szakmai érveket is. Az esemény kezdete előtt már felállt az a prioritási sorrend, amelynek segítségével el tudták helyezni a különböző funkciókat a résztvevők, 3 kis csoportban a moderátorok és a tájépítészek vezetésével.

A harmadik alkalom során pedig már ezeknek az igényelt funkcióknak a karakterei, konkrét kialakítása kerültek fókuszba. A közösségi tervezés hasznosságát jól alátámasztja, hogy a résztvevőktől begyűjtött inputokat a tájépítészek eseményről eseményre építették bele a tervekbe.

Az első alkalomhoz hasonlóan az esemény ismét egy nyitókörrel és a tájépítész prezentációjával kezdődött

A második tervezési alkalom során a lakosság részéről felmerült a „kevesebb néha több” elv, amely a funkciók elhelyezésében még a pont ideális zajszintet biztosítaná, elkerülve a park túlzsúfoltságát és a zajterhelés növekedését. Ez az új tervekben is visszaköszönt, a játszótér jelenlegi helyzete megmaradt, és további bővítésre lesz lehetőség. A játszótér kialakításánál például fontos szempont lesz a megfelelő árnyékolás biztosítása, az akadálymentes eszközök biztosítása, a homok helyett gumiburkolattal fedett tér. Kiemelten fontos az eszközök borítása a kényelem és a fenntarthatóság szempontjából: a csúszda ne legyen fém borítású, könnyebbé téve a nyári használatot, illetve az elemek ne fából készüljenek, ami az időtállóság miatt hangsúlyos. Fontos szempont volt továbbá a zárt játszótéren belül elhelyezett ivókút is, kombinálva a kutyaitatókkal.

Előző alkalommal konszenzus alakult ki abban, hogy a zajterhelés mérséklése is a legfontosabb szempontok közé tartozik a tervezés során, így a közösségi funkciók kialakítására a lakóházaktól távolabbra lesz lehetőség. A padok a forgalmasabb részekhez közelebb kerültek, a Serény utcai átjárónál pedig egy új közösségi tér kapott helyet, ahová sportolásra alkalmas lehetőségeket is javasoltak a résztvevők.
A pihenőrészek kialakításakor az akadálymentes megközelítés és tartózkodás biztosítása figyelembe lesz véve.

Lakossági igény volt a szelektív hulladékgyűjtés a park teljes területén, a kerékpárosok számára szükségesek lesznek biciklitárolók.

Az eseménysorozat végére 3 pontban lehet összefoglalni, hogy mire van igénye a lakosságnak:

  1. Egységes, minél nagyobb zöldfelület.
  2. A zajterhelés mérséklése.
  3. Akadálymentesség és a nyugodt, csendes kikapcsolódás lehetősége.

Az első alkalom előtti tervekhez képest egyértelműen látszik a változás, így konszenzus alakult ki az alábbi pontokban:

  • a burkolt felületek aránya csökkent, illetve a burkolatok kiválasztásában a lakossági igények figyelembe lesznek véve (pl. játszótéren gumiborítás),
  • a játszótér jelenlegi helyzete megmarad,
  • magasabb zajterheléssel járó tevékenységek (pl. fiatalok találkozóhelye) a lakóházaktól a lehető legtávolabb kerültek,
  • a „kevesebb néha több” elv alapján nem lett telezsúfolva a park funkciókkal,
  • a park a mozgáskorlátozottak igényeit is figyelembe veszi.
Párbeszéd a park karaktereiről

Egy közösségi tervezési folyamat célja elsődlegesen mindig valamilyen építészeti, tájépítészeti koncepció elkészítése, amit a közösségi tervezési alkalmak lezárultával a tervezők még nagyon sok szakaszban dolgoznak tovább, egyeztetnek, pontosítanak. Végeredményről tehát még messze nem beszélhetünk.

Azonban a közösségi tervezés során nem csak egy papírlapra rajzolt elképzelést kaphattak a résztvevők. Az utolsó alkalom lezárásaként minden jelenlevőnek választ kellett adnia a kérdésre, hogy mit visz magával ebből a folyamatból. A tapasztalatok megosztása során több különböző emlék került elő: a kommunikáció fontossága, fenntartható parkkialakítás, akadálymentesség, de a leghangsúlyosabban mégis a közös gondolkodás, az együttműködés, a közösség élménye maradt meg a legtöbb ember számára és hogy együtt dolgozhatott a mindenki véleményét meghallgató tervezőkkel.

Kis- és nagycsoportos munka

A szervezők nevében ezúton köszönjük minden résztvevőnek, hogy a véleményét kulturáltan, a közösen elfogadott keretek tiszteletben tartásával fogalmazta meg, és hogy az este során konstruktívan és nyitottan állt hozzá a közösségi tervezéshez. Köszönet a Völgyzugoly Műhely és a Paragram Építésziroda munkatársainak az aktív részvételért a közösségi tervezésben, az igények meghallgatásáért és a tervekbe való beépítésért.

A társadalmasítási program következő lépéseként a tervezők által kidolgozott terveket 2022 második negyedévében bemutatjuk az érintett közösségnek.

A közösségi tervezés első alkalmának összefoglalóját itt, a másodikat pedig itt olvashatja.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Skip to content