Kiírtuk a Városmajor nyílt tájépítészeti tervpályázatát

A cél, hogy zöldebb, nagyobb, rendezettebb parkká alakuljon Buda szívében a Városmajor. Január 4-én megjelent a tájépítészeti tervpályázati felhívás, amelyet a kormány döntése szerint a Budapest Fejlesztési Központ bonyolít le.

A Városmajor tervpályázatán bárki elindulhat, a pályaműveket a szakmai zsűri anonim módon, az egyes tervek alkotóinak ismerete nélkül bírálja el. A zsűri elnöke Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, társelnöke dr. Jámbor Imre, Mőcsényi-díjas tájépítész-professzor. A Főváros delegáltja Erő Zoltán, Budapest főépítésze és Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. A XII. kerületi önkormányzatot Hapszné Tarcsafalvi Eszter kerületi főépítész képviseli, a civileket pedig Unger Zsuzsa, a Városmajori Parkbarátok egyesületének elnöke. A zsűri munkájában Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója is részt vesz majd.

A tervpályázat a Városmajor megújításának első nagy mérföldköve. A cél, hogy Buda legrégibb parkja jó minőségű, gondozott zöldfelületekkel, minőségi futókörrel, tágas kutyafuttatóval és megújult utcabútorokkal tagolt zöld szigetként szülessen újjá.

Ahogy nőtt a város, az új épületek, a parkoló autók és a különböző üzemi területek fokozatosan bekebelezték a Városmajor peremét, a parkot egyre több sportpálya és a terebélyesedő szabadtéri színpad foglalta el. Eközben a zöldfelület, a játszóterek, az utcabútorok állapota leromlott. Több évtizede nem esett át átfogó felújításon a Városmajor.

Az alábbi konkrétumok szerepelnek a tervpályázati kiírásban:

A park séta- és pihenőkerti funkcióját szeretnénk erősíteni. Több és jobb minőségű zöldfelületre kell a tervezőknek javaslatot tenniük: tisztásokra, gondozott pihenőterekre. Ugyancsak feladat megtalálni a helyet a tervezett összefüggő vízfelületnek, új fáknak. A jövőben nem lehet majd autóval behajtani a parkba, vagy a Városmajor zöldjében parkolni.

A park bejáratainak rendezése is a tervpályázat része, újragondoljuk a belső ösvényeket, úthálózatot. Fontos, hogy a Városmajor könnyen és biztonságosan megközelíthető legyen: gyalogosan, biciklivel, közösségi közlekedéssel. A belső úthálózatot úgy kell újratervezni, hogy az a gyalogosoknak és a futóknak is kényelmes legyen.

Forgalomcsillapítási terv is része lesz a koncepciónak a Csaba utca és Maros utca térségében, előnyben részesítjük a gyalogosok és a biciklisek szempontjait – így az egész Városmajor környéke élhetőbb lesz.

A cél, hogy a különböző parkhasználók (kutyások, sportolók, pihenni vágyók) szempontjai között jó egyensúlyt találjunk, a tervpályázaton indulóknak nagy figyelmet kell fordítani minden csoport igényeire. A pályázat előtt alapos kérdőíves felmérést végeztünk, a pályázat előkészítése során együttműködtünk a Városmajori Parkbarátok egyesületével és a XII.kerületi, illetve a Fővárosi önkormányzattal.

A BFK arra tekintettel írta ki ezt a tervpályázatot, hogy a Városmajor tulajdonosi szerkezete igen vegyes, állami, fővárosi és kerületi tulajdon vegyül benne, az állam az utóbbi időben azonban egyes MTK sportpályák megszerzésével abba a helyzetbe került, hogy tudunk jelentősen előrelépni a park zöldterületének bővítése érdekében. A tervpályázatot és a tervezést teljes egészében a Kormány a központi költségvetés terhére finanszírozza.

A tájépítészeti tervpályázat honlapja: varosmajortervpalyazat.hu

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Skip to content