Kétszáz év után megújul a Városmajor

Csaknem két év előkészítés után ismét egy kiemelten fontos mérföldkőhöz érkezett a Budapest zöldterületeinek fejlesztésére irányuló kormányzati munka: január 11-én Városmajor megújítására a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által kiírt építészeti tervpályázat kapcsán szakmai találkozót és helyszínbejárást tartottunk.

Az idén január 4.-én jelent meg Európa legrégibb (1875.07.25.), Buda szívében található közparkjának megújítását célzó nyílt tájépítészeti tervpályázat kiírása, amelyet a kormány döntése szerint a BFK irányít és felügyel.

Miért van szükség a Városmajor megújítására?

Ahogy nőtt a város, az új épületek, a parkoló autók és a különböző üzemi területek fokozatosan bekebelezték a Városmajor peremét, a parkot egyre több sportpálya és a terebélyesedő szabadtéri színpad foglalta el. Eközben a zöldfelület, a játszóterek, az utcabútorok állapota leromlott. Több évtizede nem esett át átfogó felújításon a Városmajor.

Mi valósul majd meg?

 1. Bővítjük a park zöldjét, összefüggő vízfelületet tervezünk! A park séta- és pihenőkerti funkcióját szeretnénk erősíteni. Több és jobb minőségű zöldfelületet hozunk létre: tisztásokat, gondozott pihenőtereket. Új fákat is ültetünk, a tervezett összefüggő vízfelület pedig tovább erősíti majd a park kikapcsoló, felfrissítő természetét. A jövőben nem lehet majd autóval behajtani a parkba, vagy a Major zöldjében parkolni.
 2. Megújítjuk a játszótereket, új utcabútorokat helyezünk el!
  Kényelmes és tartós padok, asztalok lesznek a parkban. A környék legjobb, legváltozatosabb játszótere lesz itt! Több korosztály számára használható játékokkal, pelenkázóval felszerelt mosdóval, padokkal a felnőtteknek.
 3. Rendbe tesszük a park bejáratait, újra gondoljuk a belső ösvényeket, úthálózatot!
  Fontos, hogy a Városmajor könnyen és biztonságosan megközelíthető legyen: gyalogosan, biciklivel, a tömegközlekedés irányából. A belső úthálózatot úgy építjük át, hogy az a gyalogosoknak és a futóknak is kényelmes legyen. A szomszédos Vérmezővel pedig új gyalogos és kerékpáros kapcsolatokat is kialakítunk.
 4. Csillapítjuk a forgalmat!
  Ahol ez nem bénítja meg a város és a kerület forgalmát, előnyben részesítjük a gyalogosok és a biciklisek szempontjait – így az egész Városmajor környéke élhetőbb lesz.
 5. Minden korosztályt, minden igényt kiszolgáló parkot építünk!
  Ezt szolgálják majd a tematikus parkrészek. A sportolni vágyók számára meghosszabbítjuk, szélesítjük és jobb minőségűvé tesszük a futókört, megújítjuk és kényelmes öltözővel szereljük fel a sportpályákat. Az idősebbeknek csendesebb pihenőtereket alakítunk ki. A családosoknak és kisgyermekeseknek pedig korszerű játékokkal felszerelt játszótereket. A mozgáskorlátozottakra is gondolunk – a Városmajor akadálymentesen megközelíthető és használható lesz!
 6. Biztonságból sosem elég!
  Jó minőségű közvilágítással, parkőrökkel és kamerarendszerrel garantáljuk, hogy a Városmajor napnyugta után is biztonságos legyen!
 7. Kutyás élményparkot is kialakítunk!
  Külön erre a célra kialakított területen, változatos játékokkal, hogy négylábú barátaink is jól érezzék magukat. Biztosítjuk, hogy kutyás időtöltés ne okozzon a parkhasználók között konfliktust.

A szakmai találkozót Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár nyitotta meg. Elmondta, a Városmajor tervpályázatán bárki elindulhat, a pályaműveket a szakmai zsűri – csakúgy, mint az eddig lefolytatott csaknem egy tucat tervpályázatunk során – anonim módon, az egyes tervek alkotóinak ismerete nélkül bírálja el. (https://varosmajortervpalyazat.hu)

Fürjes Balázs
Fürjes Balázs

Erő Zoltán, Budapest főépítésze előadásában részletesen ismertette a városmajori közpark történetét, beépítésének részleteit, a jelenlegi túlzott beépítésből fakadó – és egyben megoldandó – problémákat.


Főépítész úr után, az ő gondolatait folytatva, a tervpályázati kiírással, illetve a tervezési programmal összhangban hívta fel a figyelmet Schneller Domonkos Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár a figyelmet arra, hogy a park bárki által bejárható zöld felület csak a túlzó helyfoglalással járó beépítések, azaz a zárt sportpályák, a színpad, valamint a járműtelep méretének csökkentésével, illetve a park területén való parkolás megszüntetésével növelhető.

Schneller Domonkos
Schneller Domonkos

A tervpályázat célja, hogy Buda legrégibb parkja jó minőségű, gondozott zöldfelületekkel, minőségi futókörrel, tágas kutyafuttatóval és megújult utcabútorokkal tagolt zöld szigetként szülessen újjá.

További információért látogasson el a projekt weboldalára: A Városmajor megújítása

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Skip to content