Kérdőívet indítottunk a repülőtérre vezető útról

Elkezdődött a repülőtéri út tervezése, várjuk minden érdekelt véleményét a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közúti megközelítésének javításáról, a Gyömrői út fejlesztéséről. Ferihegyet ma egy korszerűtlen, ráadásul leromlott műszaki állapotú úton lehet elérni, ahol különös problémát okoz az út elválasztása és az ebből eredő zavarérzékenység, miközben a forgalom az elmúlt évtizedekben emelkedett. A Kormány döntése alapján ezért a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) megkezdte a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út fejlesztésének előkészítését. A kiviteli terveknek és a tenderdokumentációnak 2022-ben kell elkészülnie.

A rekonstrukció révén egységes, egybenyitott, korszerű főút jön létre, bizonyos szakaszon új buszsáv, gyalogos és kerékpáros utak épülnek, de a végleges forgalmi rend meghatározásában várjuk minden felhasználó véleményét is. A munka a Határ úti metróállomás vonalától a főváros határáig terjed. A felújításkor a mai, szalagkorlátokkal tagolt szakaszok helyett az útszakasz jelentős részén egységes, 2×2 sávos út épül, hogy megfeleljen a 21. századi követelményeknek és csökkenjen a zavarérzékenység. Ez a beruházás ugyanakkor nemcsak a repülőtér elérhetőségének a javítására irányul. Olyan nagyszabású városfejlesztést tervezünk, amelynek köszönhetően javul teljes dél-pesti kerületek közlekedése és az érintett városrészek közötti keresztirányú közúti, autóbuszos, gyalogos és kerékpáros kapcsolat is. A tervezés kiemelt szempontja a közösségi közlekedés előnyben részesítése, de bármely közlekedési mód használói a zavarérzékenység és a közlekedésbiztonság jelentős javulására számíthatnak.

A tanulmány tervek kidolgozásának fázisában megkérdezzük a környéken élőket és az itt közlekedőket, hogy milyen problémákat érzékelnek a repülőtéri út és a Gyömrői út mentén. A BFK arra is kíváncsi a felmérésben, hogy milyen céllal – munkába járás, iskolába történő eljutás, bevásárlás, a repülőtér elérése – és milyen gyakran veszik igénybe a Ferihegyi repülőtérre vezető utat és a Gyömrői utat. Sokat segít az is, ha képet kapunk arról, hogy milyen módon – BKK-busz, Volánbusz, kerékpár, gyalog – közlekednek az úton. Közös érdekünk a közösségi közlekedés, ezen belül a – párhuzamosan futó – vasút részarányának a növelése, így kíváncsiak vagyunk arra: mire lenne ahhoz szükség, hogy az utazók gyakrabban vegyék igénybe a vasutat, és a vasútállomások (Ferihegy, Szemeretelep, Pestszentlőrinc) megközelíthetősége kapcsán mik a problémák.

A véleménynyilvánítás segíti a BFK, a NIF és a tervezők munkáját. A kérdőívek kitöltésére 2021. november 5-ig van lehetőség a http://repuloteriut.hu című oldalon. Köszönjük, az együttműködést!

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Skip to content