Egyeztetés a budakeszi buszsávról

Helyi vezetőkkel, az érintett települések képviselőivel egyeztetett október közepén Vitézy Dávid a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója Fürjes Balázs és Menczer Tamás államtitkárokkal együtt Budakeszin, az új buszsáv formálódó terveiről. Többek között jelen volt a megbeszélésen dr. Győri Ottilia Budakeszi polgármestere, és Őrsi Gergely a főváros II. kerületének polgármestere. Ismét megerősítettük, hogy Budakeszi és az egész Zsámbéki-medence számára ma a közlekedés problémája az egyik legfontosabb megoldásra váró kérdés. Rendszeresek és folyamatosok a forgalmi torlódások, amelyek a közlekedők és a közelben lakók életét egyaránt megkeserítik. Ugyanezt igazolta vissza a BFK felmérése is, a térségben mindenki várja, hogy jobb, gyorsabb legyen a közösségi közlekedés.

Budakeszi buszsáv egyeztetés

A térséget kiszolgáló autóbusz járatok munkanapokon a reggeli csúcsidőben 2-3 perces átlagos követési idővel óránként körülbelül 2000 utast visznek át Budakeszin és Budapest határán, mintegy 2600 férőhelyet biztosítva. Ugyanakkor míg a buszokon óránként 2000 ember utazik, ugyanitt mintegy 1200 gépkocsi halad át, körülbelül 1500 utassal, a közlekedési módok megoszlásának aránya tehát 40-60 százalék a közösségi közlekedés javára.

A budapesti Budakeszi út és Budakeszi Fő utca fejlesztésén nyár óta dolgoznak a tervezők, a BFK kérdőívvel is felmérte a Zsámbéki-medence lakóinak véleményét, hogy a terveket az ő igényeik szerint formálhassuk. Fontos visszajelzés volt számunkra, hogy a kérdőív kitöltői is a közösségi közlekedés menetidejének gyorsításában látják a megoldást, különösen azért, mert saját érzékelésük alapján átlagosan 26 percet töltenek a dugóban naponta. A kitöltők 71 százaléka saját bevallása alapján versenyképesebb menetidő, és P+R parkolók építése esetén nagyon valószínűnek tartja, hogy letenné az autóját, és buszra váltana.

A tervezési folyamat elérkezett odáig, hogy a döntés-előkészítő tanulmány alapján már érdemes egyeztetni a szakaszos buszsáv tervezett nyomvonalát, műszaki tartalmát. A budakeszi egyeztetésen szakaszról szakaszra beszéltük át a lehetséges műszaki megoldásokat, a keresztmetszeti és csomóponti kialakításokat, a P+R parkoló elhelyezését, a szükséges forgalomtechnikai beavatkozásokat.

A terveket október 26-án, kedden 17 órakor a lakosságnak is bemutatjuk Budakeszin, az Erkel Ferenc Művelődési Központban, ahol a város önkormányzata közlekedési fórumot tart.

További információért látogasson el a projekt weboldalára: Buszsávok Budakeszin és a Budakeszi úton

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Skip to content