»

»

A Városmajor megújítása

A Városmajor megújítása

A Városmajor Budapest legrégibb közparkja, az első közhasználatú zöldfelület, amelyet Buda városa hozott létre a város polgárai számára. Közel 240 éves története során azonban jelentős változások történtek a parkban. A városfejlődés és a gyors ütemű beépítés miatt a park egykori zöldfelülete csaknem felére csökkent, parkidegen funkciók, épületek és parkolók jelentek meg a Városmajorban. A fejlesztés elsődleges célja, hogy a funkciók rendezésével legalább 2 hektárral növekedjen a park zöldfelülete, törekedve ezzel az egykori parki adottságok helyreállítására. Emellett különös hangsúlyt kap a park berendezéseinek korszerűsítése, a rekreációs funkciók bővítése és megújítása, valamint a fák és a növényzet szakszerű ifjítása, ápolása. A park és a környező városrész ökológiai viszonyainak javítása érdekében vízfelülettel egészül ki a Városmajor a fejlesztés során, mely a parklátogatók számára új kikapcsolódási lehetőséget nyújthat majd.

A Városmajor közparkja a XII. kerületben található, fontos közlekedési csomópontok, intézményi és lakóterületek vonzáskörzetében. Kiemelkedően jó elérhetőséggel rendelkezik, ám elsősorban a környező városrészek lakói keresik fel. Teljeskörű parkmegújítás évtizedek óta nem történt a Városmajorban, ezért a zöldfelülete, berendezései és burkolatai rossz állapotban vannak. A Városmajor történeti jelentőségéhez és értékéhez méltó állapotának megteremtése tovább nem halasztható, fontos zöldfelület-fejlesztési feladat.

A Városmajor szerves része Buda legfontosabb zöldhálózati rendszerének, az úgynevezett Budai Zöld Korridornak, mely a Városmajor mellett tengelyre fűzi a Vérmezőt, a Tabánt és a Gellért-hegyet. E zöldfelületi tengely kulcsfontosságú szerepet tölt be a belső városrészek átszellőzésében, ugyanis szélcsatornaként szállítja a friss levegőt a budai hegyekből. Ezért kiemelten fontos a tengely zöldfelületei megfelelő állapotának fenntartása, beépítetlenségének megőrzése, és az egyes elemei közötti kapcsolat megteremtése.

A Budai Zöld Korridor zöldhálózati rendszer adottságait és fejlesztési lehetőségeit feltáró megalapozó tanulmány részletesen megvizsgálta a Városmajor közparkjának történetét, állapotát és megújításának lehetőségeit. A parkot a zöldhálózati rendszer részeként, annak összefüggéseiben, majd önálló egységként is vizsgálta, feltárva az értékeket és problémákat. A tanulmány megállapításai mentén rajzolódtak ki azok a fejlesztési célok és elképzelések, amelyek mentén szakmailag színvonalas és megalapozott tervpályázat készülhet 2021-ben.

Térkép

Kulcsszámok

11,6 ha

jelenlegi parkterület

28 Ha

beavatkozási parkterület

80 000 fő

közvetlenül érintett emberek száma

Főbb adatok

Típus

zöldfejlesztés

Elhelyezkedés

Budapest XII. kerület

Fontosabb dátumok

  • 2021: tervpályázat előkészítése

Finanszírozás

  • hazai forrás

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Skip to content