Budapest Fejlesztési Központ

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) 2020 februárjában a kormány Budapest-fejlesztési munkájának szakmai műhelyeként alakult meg. Egységes szemléletben kezeli Budapestet és térségét, megoldást keres a központi régió problémáira és igyekszik válaszokat találni a XXI. század kihívásaira is, legyen szó akár közlekedés problémáiról, akár a város zöldítéséről, vagy a ma már kihasználatlan városi terek újrahasznosításáról. A BFK célja, hogy a fővárost és térségét a jelenleginél versenyképesebbé, fenntarthatóbbá tegye, így a központi régió az itt lakók számára élhetőbbé, az ide látogatók számára pedig még vonzóbbá váljon.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a kormány Budapest fejlesztési munkájának szakmai műhelyeként működik. Feladata az integrált közlekedés- és városfejlesztési projektek előkészítése és végrehajtatása, a fenntartható kötöttpályás közlekedés fejlesztése, az új közlekedési és módváltást segítő kapcsolatok létrehozása, a rozsdaövezeti területek fejlesztése, és az élhető városi környezet kialakítása.

Előkészíti, koordinálja és menedzseli a fővárost és agglomerációját érintő állami beruházásokat, az ehhez kapcsolódó kormányzati szakpolitikai intézkedéseket, valamint az állami, önkormányzati és magánerős fejlesztéseket egyaránt. A Budapest Fejlesztési Központ mindezen túl megteremti a kooperáció lehetőségét a kormányzat, a fővárosi önkormányzat, a kerületi és az elővárosi önkormányzatok között is, ugyanakkor előkészíti és részben végrehajtja a főváros és a kormány egyeztető fórumának, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntéseit.

A Budapest Fejlesztési Központ az általa koordinált beruházások során kiemelt figyelmet fordít az érintett lakossággal és az őket képviselő civil szervezetekkel és csoportokkal való párbeszéd kialakítására. Fejlesztései során a részvételiség elveit szem előtt tartva vonja be az érintetteket a beruházások tervezésébe és megvalósításába. Kapcsolatot ápol a civil és az akadémiai szféra képviselőivel annak érdekében, hogy a fejlesztések során a legelőremutatóbb gyakorlatok valósulhassanak meg, a különböző társadalmi csoportok igényeinek figyelembe vételével.

A BFK tevékenységének egyik pillére a közlekedésfejlesztés: eddig hiányzó láncszemként, egységben kezeli a településhatárokat átlépő, fővárosi érintettségű fejlesztéseket és a közösségi közlekedés szolgáltatásait. Mivel Budapest közlekedési problémái az elővárosokban kezdődnek és legnagyobbrészt onnan is származnak, a BFK munkájában nagy szerepet kap a leginkább fenntartható városi és elővárosi kötöttpályás közösségi közlekedés – vagyis az állami tulajdonban lévő hévek és a vasút – fejlesztése. Ezt szolgálja a Budapest Agglomerációs Vasúti Stratégia, mely húszéves távlatban alapozza meg a – projektekben megtestesülő – fejlesztéseket. A belvárost jelenleg terhelő autóforgalom csillapítását szolgálja az Új Duna-híd, amely egyúttal Dél-Budapest nagykiterjedésű rozsdaövezeteit is magában foglaló térségének fejlesztését is elősegíti. Budapest fejlettségéhez és súlyához képest ma még elmaradott a regionális tarifarendszer, amely jelenleg nem tudja kezelni az erőteljes elővárosi vasúti fejlesztések által létrejövő nagyvárosi térség igényeit. A Budapest Fejlesztési Központ célja ezért az, hogy megalapozza a budapesti várostérség közlekedésének tarifaintegrációját, hatékonyan és gyorsan behozva a több évtizedes elmaradást. Így vonzóbbá tehető a közösségi közlekedés, jobb szolgáltatások biztosíthatók, remélhetőleg a mainál kedvezőbb áron.

A Budapest Fejlesztési Központ működését Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár felügyeli, a társaság vezérigazgatói feladatait Vitézy Dávid látja el.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.

Skip to content